AKTUELNO

Srbija će morati da preduzme sve mere da do ovog članstva ne dođe, istakli su sagovornici.

Tehnička Vlada Kosova je na jučerašnjem održanom sastanku usvojila inicijativu o učlanjenju Kosova u Interpol. Odlazeći premijer Isa Mustafa kazao je da je ova inicijativa od izuzetne važnosti za Kosovo i da Kosovo ove godine ima dobre šanse zato što ima podršku. On je istakao da se u septembru može očekivati pozitivna odluka.

Saša Dujović iz Udruženja veterana smatra da ovakav scenario nije nemoguć, te da mogu da se dogode zloupotrebe izdavanjem crvenih poternica, čime je ugroženo oko 300.000 ljudi.

- Ovo je ozbiljna opasnost i očekujem da će država uraditi sve što je u njenoj moći da do toga ne dođe - rekao je Dujović.

Foto: TV Pink

Advokat Goran Petronijević potvrdio je da je opasnost velika i da može doći do zloupotrebe.

Njihov cilj je sprečiti povratak i zaplašiti ljude po modelu Hrvatske i podići što više crvenih poternica. Opasnost je velika i za pojedince i za državu. Ako se puzećim tempom Kosovo prima u sportske, naučne, humanitarne i druge institucije, a sada i u političku organizaciju, indirektno i opet puzeće se prihvata nezavisnost Kosova - rekao je Petronijević.

Kako je istakao, kroz ispunjenje obaveza prema Interpolu priznaće se nezavisno Kosovo i to je velika opasnost.

- Treba da izlobiramo što više članica Interpola, koje su naši prijatelji, da ne prihvate novog člana - istakao je Petronijević.

Ulazak se, kako je dodao, pripremao unazad šest meseci.

Pročitajte još: Dačić: Srbija neće da prizna Kosovo, ali je za trajno rešenje

- Stejt department je izjavio da će se brojni veterani ISIS-a preseliti na Kosovo, to znači pripremu opravdanja prijema Kosova u Interpol, koji treba da preuzme ingerencije za njihovo suzbijanje i kontrolu. Upozoravam da će ovo u jednom trenutku biti opravdanje za primenu duplih standarda i prijem Kosova u Interpol - rekao je Petronijević.

Dujovič je rekao da na poternici mogu da se nađu svi građani koji su branili državu.

- Mi moramo da verujemo našoj državi i vlasti, jer je narod ovu vlast izabrao. Pitanje je šta ćemo sa glasnogovornicima kao što je Saša Janković, koji podržava ovakav scenario. Mi veterani se grozimo - istakao je Dujović.

Petronijević je rekao da Srbija ne sme da preda svoje građane.

Foto: TV Pink

- Pravna situacija je šizofrena. Napraviće se logor za 300.000 ljudi, jer će svaki uhapšeni biti isporučen Kosovu po Interpolovoj poternici - rekao je Petronijević.

Dujović je istakao da, ako Saša Janković, recimo, dođe na vlast, građani će biti hapšeni i u Srbiji, a Kosovo će biti priznato kao nezavisna država.

- Insistiram da branimo naše građane, a oni kao Janković neka nastave da pričaju, proći će kao i na izborima - rekao je Dujović.

#Interpol

#Kosovo

#Srbija

#logor

'